Västerbergslagens Geologiska Förening bildades 1989 och har nu har ett 80-tal medlemmar. Redan det första verksamhetsåret fick klubben tillgång till egen klubblokal på Ludvika Gammelgård.
Till lokalen har under åren anskaffats diverse utrustning som geologi-mikroskop, UV-lampor, mineralsåg samt berggrundskartor och en hel del böcker om mineral, geologi och bergshantering.
Vi började också bygga upp en samling med referensmineral från främst Norden. Samlingen har genom gåvor från medlemmar och donationer snabbt vuxit och efter några år räckte utrymmet inte längre till.
Förslag kom då allt oftare att vi borde arbeta för ett permanent Mineralmuseum i Ludvika.Genom Hembygdsföreningen har vi i år fått tillgång till en utmärkt lokal. Den ligger i den s k Ladugården och är på ca 80 kvm.
Den 10 juni öppnades en provisorisk utställning med ca 300 stuffer från främst Bergslagens gruvor. Den består av delar från Gruvmuseets gamla samlingar samt ett urval av vår egen referenssamling. I lokalen finns dessutom aktuella berggrundskartor över Ludvika och Dalarna samt en komplett omgång av J. af Forselles unika berggrundskartor över Sverige från 1850-talet. Till nästa år hoppas vi kunna visa ännu fler mineral och få tillgång till nya och ändamålsenligare montrar samt bättre belysning.Utställningen är öppen varje dag mellan 11.00 och 18.00 fram till den 20/8 och det är fri entré.
Är du intresserad av gruvdrift och bergshantering finns på ornrådet världens första friluftsmuseum som tillkom redan 1920. Det finns inga gruvhål men byggnader och föremål sammanställda till en korrekt gruvmiljön Här finns vattenhjul, stånggångar, annrikningsverk och en ursprunglig Bergsmansgård med byggnader från 1600-talet.
Har du frågor eller önskemål om visning på andra tider så kontakta gärna någon i föreningens styrelse så kanske vi kan hjälpa till: Eric Spicar, ordf. tel 0240-14470, Evald Persson, vi ordf. tel 0240-15069, Kenneth Binnig, kassör, tel. 0240-25024 eller Ulla-Britt Lerström, tel. 0240-16940.
Välkomna till ett intressant besök
VÄSTERBERGSLAGENS GEOLOGISKA FÖRENINGKälla: Stenbiten nr 3 1995
| TILLBAKA TILL FÖREGÅENDE SIDA |
©2001- GeoNord