SKATTER FRÅN JORDENS INRE

©2003 GeoNord. Foto Birgit Wilkund.

Efter 11 års väntan har Sverige åter en mineralutställning värt namnet att visas upp för allmänheten och turister. Var det värt den långa väntan? Svaret är ja.

Naturhistoriska Riksmuseets Mineralutställning: "Skatter från jordens inre" invigdes den 30 september 2002.
Att navigera sig fram till utställningen kräver att man går genom flera andra hallar och har man otur så kanske man missar utställningen. Synd för den är klart värd ett eller flera besök.

Mineralogin presenteras pedagogiskt med ett otal interaktiva montrar där man får känna, testa, rista i och förundras över naturens färgrikodom.
Utställningen riktar sig i första hand till skolelever och allmänheten, som saknar fördjupade kunskaper i ämnet, men vill gärna lära sig mera.

Mineralerna presenteras på ett föredömligt sätt, som bilden här ovan visar, och är ett exempel på färgrikedomen.
I andra montrar framgår på vilket sätt mineralerna har betydelse och nytta i vårt samhälle.
Man försöker åskådliggöra kristallformer, magnetism, hårdhet och många andra viktiga egenskaper för identifiering av mineral.
Det som kanske imponerar mest på den systematiska mineralogen är de stora utdragbara montrarna innehållande ca 500 mineral, organiserade efter Strunz´ klassifikationssystem.

En mycket innovativ lösning på ett klassiskt utrymmesproblem. Fast man undrar vem som når upp till översta raden av mineraler för att se vad som finns där.
En liten stege för oss kortvuxna hade inte varit så dumt.
Riksmuseet har världens största samling av Långbanmineral och i en monter finns ett litet urval. Tyvärr saknas det pilar eller andra instruktioner som identifierar det "rara" på stuffen.
De redan invigda vet vad de skall söka efter, men vi andra då?

Ett annat typiskt exempel på vad besökaren reagerar på illustreras här ovan med ett av många mineralprov på fosfater från Hålsöberg. Vad på denna stuff är augelit?

Avskilt i ett eget rum står de nyrenoverade originalskåpen med fantastiska mineral från Hjalmar Sjögrens donerade samling.
Mineralerna står sig fortfarande i en klass för sig trots allt vackert i den stora utställningshallen.
Här kan Du också vila Dina trötta ben och njuta av utställningen i lugn och ro.

Man bör ta tid på sig för att hinna se allt.
Kom gärna igen och Du kommer att upptäcka ny saker som Du missade första gången.
Utställningen är bra och rekommenderas på det varmaste.
©2001- GeoNord