MINERAL 2000.

© 2000 GeoNord

Mineral 2000 gick av stapeln den 7-13 augusti i Malmberget och blev en stor publikframgång. Man har uppskattat att ca 15.000 besökare kom till arrangemangen, som omfattade vetenskaplig och publika symposier och exkurisoner och att ca 4.000 besökare kom till själva mineralmässan.

Denna storsatsning och remklamkampanj har pågått i över 2 år gav oss som bor i norra delen av Sverige en egen mässa som heter duga. Tack alla som arbetat med projektet och vi som var där hoppas självklart att Mineral 2000 återkommer som Mineral 2003.

Även om det på mässa fanns tomma bord var valmöjligheterna goda och kvaliten på försäljningsmaterial mycket högt. Framför allt var det mineral från Malmbergets gruva som lockade oss som sett praktmineral hos Kenneth Holmgren och Dennis Holmberg. Stufferna som erbjöds på mässan hade genomgående mycket hög klass och prissättningen mycket rimlig eller till och med låg, vilket kom att passa alla plånböcker stor som liten. Intressant var också tillgången på mineral från hela Nordkalottområdet inklusive Ryssland och den nästan total frånvaron av kriskrams och smycken.

©2001 Photo Bill Morgenstern. Kenneth Holmgren collection.

Sverige Geologiska Undersökning och den finska motsvarigheten Geologian tutkimuskeskus var representerad på mässan med egna bord, sten och mineralprov, geologiska kartor och informationsblad och många besökare stannade vid borden för att lära sig mera och få värdefulla tips.

Projektgruppen i Mineral 2000 planerar att alternera med en mässa varje år i ett så kallat mineralsamarbete på Nordkalotten och söker nu samarbete med Rovaniemi inför 2001 och ännu inte angiven ort i Norge. På hemsidan anger man att år 2002 blir det i Gällivare igen.
Problemet med Rovaniemi är att man där får några år sedan gjorde två försök till mineralmässor, men det blev ingen publikframgång och ekonomin gick inte ihop. Det kan finnas många förklaringar till detta exempelvis att ortsborna inte är direkt intresserade av mineral eller stenar eftersom man saknar gruvor och en gruvnäring i området. Närmaste gruva är Elijärvi kromgruva i Kemi och norr om Rovaniemi i Sodankylä finns stensliperier, men det räcker nog inte. Annars har norra Finland mycket intressant geologi med förekomster av aventurinkvarts, ädelserpentin, krommarmor, jaspis, ametister och guld för att nämna några saker.
Tidigare har Bardu i Norge haft mineralmässor varje år men enligt information från norska föreningar var det tveksamt om det skulle återkomma i framtiden. Vi får hoppas att Mineral 2000 satsningen vitaliserar tankarna på återkommande mässor i Nordkalotten.

En framgångsrik satsning från Mineral 2000 var att varje dag lägga upp ett lass med sidorberg rikt på zeoliter och kalcitkristaller ovanför huvudingången till gruvan. Dels visste LKAB var mineralsamlarna fanns, med andra ord på rätt ställe och utan fara för eget liv och arrangörerna kunder erbjuda både nybörjare och proffessionella att få sitt lystmäte på egna mineralfynd i klass med det som erbjöds på mässan tillgodosett.

Tack alla som arbetade med projektet som blev så framgångsrik.

Här nedan bilder från mässan.

Dennis Holmberg, en av de mässansvariga. En välkänd och omtyckt mineralsamlare från Kiruna.

Göran (Umeå), Eli (Mo i Rana), Risto (finska SGU), Ronald (NAGS) och Anki (Umeå)

Jorge, Västerbottens Amatörgeologer tillsammans med Birger Filén, SGU.

Chris och Elisabeth från Mo i Norge fyndade friskt.

Ingemar Johansson bakom disken håller ett öga på Västerbottens Amatörgeologer.


Mera bilder©2001- GeoNord