©2001 Photo Bill Morgenstern. Dennis Holmberg collection.

NYHETER FRÅN MALMBERGET.
NEWS FROM MALMBERGET.


Många mineralsamlare känner mycket väl Kenneth Holmgren, "stentoken" i Koskullskulle och Dennis Holmberg från Kiruna. Ta gärna kontakt med Kenneth eller Dennis om Du har vägarna förbi.

Vad händer nu i Malmberget 2001?
Ny mässa planeras till 2002.
I gruvan hittar man nya grottor.

©2001 Photo Bill Morgenstern. Dennis Holmberg collection.

Här lite information från Kenneth.
"Senaste nytt-januari 2001" från gruvan jag tror kan intressera alla mineralsamlare.
Strax innan jul kom det fram en mycket stor grotta i Östergruvan. Pga diverse strul har jag själv inte kommit åt att rota i den men andra har varit där och försett sej. Jag har fått veta den är full med snett kubiska hornblände xx ( som kan vara diopsid, hedenbergit el. dyl.), pyrit xx, från orangegula till mörkt röda genomskinliga väl kristalliserade små granater ( några mm stora). Finns säkert större än så i grottan.
Vidare finns där apatit och annat intressant. Vi skall undersöka grottan nu i helgen.
I mikroskop har jag undersökt skräpbitar från stället och på en pyritstuff fanns en fläck med tennmjukt mineral som antingen är koppar eller silver.På samma stuff ett skarpt mörkblått mineral som är nytt för mina ögon.

Söndagsexkursionen till storgrottan blev en flopp.Vi kom inte åt att undersöka den. Dessutom har betongsprutarna av obegriplig anledning lagt ner själarna i görat och förstärkt grottan så långt in i den de förmått. Så det är kört vad gäller komma över material från den. Vi rotade fram lite material från andra hålor i orten.Håkan några stuffer täckta med ca tvåcentimeterstora hornblende(?)kuber och jag en handfull rätt stora (största ca 11x4 cm) apatitxx av godkänd kvalitet.Plus ett par högklassigare ca 4x1 cm:s. Färgen grön.

©2001 Photo Bill Morgenstern. Kenneth Holmgren collection.

Dennis fyllde på med lite mera detaljer:
Jag var med Kenneth i Malmbergsgruvan i lördags. (Det var andra gången efter Mässan) Vi hittade ged. koppar (blad), apatit, stilbit, hornblände och kalcit förståss. Vi var på ett ställe där det fanns vit kalcit, (ibland klar) på mörkbrun blank stilbit, mycket kontraskrik och vacker, men tyvärr var det sönderskjutet.©2001- GeoNord