MISSTÄNKTA MINERALPLUNDRARE GREPS


JOKKMOKK
2007-06-08

Tre män och en kvinna misstänkts för olaglig insamling av sällsynta mineraler och mineralskövling i anslutning till berget Raktenvare, norr om Seitevare kraftverk cirka nio mil väster om Jokkmokk. Området är ett naturreservat.

De fyra, tre män och en kvinna, från Tyskland och Schweiz greps av Jokkmokkspolisen vid sjön Raktenjaure på tisdagskvällen. Detta efter tips från allmänheten.

Samtidigt beslagtogs hammare, spett, hackor och en bergborrmaskin med vilka de misstänks ha gjort åverkan på miljön i det naturskyddade området.

De fyra personerna togs inte på bar gärning medan de höll på att bryta mineraler men i området där det brutits, säger Karl-Erik Brösth, vid Jokkmokkspolisen, utan då de var i färd med att bära fram stöldgodset.
Vid gripandet beslagtogs också 80-100 kilo mineral, bland annat piedmontit och kristarmineraler.

Åtminstone en av de fyra misstänkta är känd som oseriös handlare inom mineralbranschen.
Enligt en källa med insyn i fallet har personen i fråga verkat i Jokkmokksområdet tidigare och eftersökts misstänkt för liknande brott i bland annat Norge och Grekland. Att man bär med sig tung borrutrustning till svårtillgängliga områden och borrar sönder stenhällar i naturreservat indikerar på att det är en stor "business" som det ligger mycket pengar i

Mineralen beräknas vara värd 130 000 kronor, men flera miljoner när det förädlats.

Straffet de riskerar är dagsböter.

Inte första gången
Vid ett tillfälle för två år sedan, samt så sent som i fjol fick länstyrelsen in anmälningar om att mineralborrning pågick i Raktenvareområdet. Naturbevakare Jan Stuge var på plats båda gångerna.

- Jag kunde konstatera att åverkan var gjord med släggor eller borrar men ingen människa fanns kvar på platsen när jag kom dit. Därför resulterade det ju inte i någon anmälan, säger han.

Källor TT med flera.©2001- GeoNord