MINERALIDENTIFIERING


Magnetitkristraller, Bolivia.
Storlek på matrix 6x6cm.
©2003 Geonord.


Det finns många bra "nybörjar" böcker att välja bland och även om flertalet är utgångna kan man sannolikt beställa ett exemplar på biblioteket. Man kan också söka på antikvariatsbokhandeln.
SGU Sveriges geologiska undersökning har enormt mycket material. Det mesta är inriktat på professionella besökare från näringslivet. Problemet är att hitta rätt och att lära sig att välja rätt sökord till sökmotorn. Det andra problemet är att spara det man vill behålla, i regel som pdf dokument. Det tredje problemet att man kodar om sidor och gamla html taggarna blir 404. Det mesta i kartväg, geologiska kartor, gruvor med mera är gratis.

1. Norstedt Stora Stenbok / Mineral, Bergarter, Fossil av Lundegård och Laufeld (1984) är den mest omfattande. Mycket text och med hyffsat bra bilder. (Färgtryck är alltid svårt). Många hänvisningar kors och tvärs. ISBN 91-1-844122-X.

2. Mineral och Bergarter av Erich Spicar, ICA Bokförlag (1995) rekommenderas varmt. Text och bild hänger samman. Normal kvalité på mineral som avbildas. Inga museumbilder med praktstuffer. Bilderna kommer från Finland, Norge och Sverige, med klar lokalangivelse. Några smärre fel i texten ex. att Varusträskgruvan finns i Norrbotten. Inget att vara ledsen över. Det är bara några mil fel. ISBN 91-534-1385-7.

3. Fakta för Mineraljägaren av Lars-Håkan Hedin, Bonniers Naturböcker (1971). Inte så mycket bilder, men väldigt bra beskrivningar. Av många bra instruktioner är "Bestämningsschema för mineral" väldigt värdefullt. Det där med streckfärg är ett viktigt steg i analysen. Ingen ISBN kod.

4. En annan favorit är på norska. Mineralsamlerens Håndbok av flera författare, Ambrogio Del Caldo, Cesarina Moro, Carlo Maria Gramaccioli och Matteo Boscardin. Bokförlaget Schibsteds Forlag, Oslo (1976) ISBN 82-516-0584-9. Väldigt bra pedagogiska instruktioner med olika analysmetoder, som man kan göra hemma. steg för steg. Hyffsade bilder, många från Europa.

Det finns självklart många andra böcker på svenska, men en del tenderar till att glida över till vackeriter (="vackra stenar"), ädelstenar med mera och är översättningar från engelska böcker.

Man får inte glömma Per H. Lundegård "Stenar i Färg". En klassiker från 1960. Jag har inte första upplagan, men bra nära. Bra klassiska bilder. Almquist&Wiksell Förlag. Och slutligen "Den Lilla Stenboken" eget förlag 1994. Får plats i bröstfickan.

Slutligen "Mineral i Sverige", Hedin & Jansson, AB Björnen är bra, men är inriktad på lokaler där man kan hitta kända och mindre kända, till udda mineral. Inte direkt riktad till nybörjare, utan proffs.

Övrig litteratur är om Sveriges bergrund och faller utanför presentationen ovan. Det finns ett stort kapitel om Mineral/geologisk litteratur, men den har jag inte haft tid att uppdatera på sista åren.
©2001- GeoNord