SUNDSVALL LOGO

  SUNDSVALLS GEOLOGISKA SÄLLSKAP

Program för hösten 2017

Våra geologvänner

Nu är det dags för höstprogrammet! Trots att solen nu står högt på himlen och dagarna är fyllda av sommaraktiviteter planerar vi för mörkare dagar. Men glöm det idag, ta vara på ljuset och värmen! Vi skall alla ha glädjeämnen med oss till våra träffar att beskriva och visa upp. En bild, en sten eller en händelse att berätta. Det finns så många platser i vårt land med landskapsformer, berggrund och mineraler att upptäcka. En bilresa ger utsikter och varierande kulturer och en promenad ger nära studier av det vi går på och går vägen upp och ner så varför? Vi har alltid ett frågetecken i våra geologögon!

Låt oss ses över en sten!

Helgen 2-3 september åker vi till Jämtland.
Vi skall besöka intressanta platser i vårt grannlandskap bl a Lockne, Åse kalkmuseum och Handöls tälgstensbrott. Vi åker när vi vill men ses på Gällö campingplats 10.00 ca 2 timmars resa från Sundsvall. Våra reseledare ordnar samåkningen och har beställt sovplatser för oss. Alla deltagare kommer i augusti få en resebeskrivning med lista på vad vi skall ha med på resan och detaljerat program.

9 september är det Geologins Dag. Vi skall alla besöka den fina utställning som våra vänner ordnar på Kulturmagasinet. Lotteri med stenvinster är ett måste. Kartor och broschyrer finns för besökarna. Ta med Dina vänner och visa vårt intresse

15 alt.16 alt.17 september gör vi en utflykt till Storholmen. Ön har fått en ny ägare som är intresserad att träffa oss. Vi åker båt från Spikarna. Kostnad? Intresserade kan höra av sig till Majvor tel 158906 om dag och tid. Vi är naturligtvis beroende av väder och därför är allt osäkert idag.

3 oktober börjar studiekvällarna. Vi startar hösten med att se på sommarens resor och fynd. Bilder och upplevelser och stenar tar alla med för genomgång. Bl a berättar Christer om ett besök på Alnö med Peter Kresten. Majvor berättar om Thomas Lundquists besök vid Ållerviken och den unika strandhäll som han studerat. Sven har bilder från Långbansresan och andra har kanske bilder från Gröntjärn och Jämtland.Lars-Olov är värd

24 oktober börjar Sven ge oss information om den grundläggande geologin. Han har mycket att lära oss om bl a landskap, istidsformer och mineraler. Vi tar det från grunden med del I. Ing-Marie är värd.

7 november fortsätter Sven sin information om den grundläggande geologin del II. Det handlar mer om jordens utveckling, om hur vi människor lever med klimat och naturresurser Visst blir det diskussion och frågor från alla! Kerstin är värd.

21 november beger vi oss på resor. Vi åker till Kuba med Christer. Han talar om landet, kultur, och förstås geologin. Denna ö långt borta och få av oss sett skall nu visas. Efter fikat åker vi till Kanadas Klippiga berg i väster. Vi får se hur gamla bergen är och hur de bildats och även hur man lever där och att storstaden Vancouver växer.Marianne är värd.

12 december. Julen närmar sig och vi skall fira. Bibben och Majvor dukar fram julgott och vi festar. Vi roar oss med tipstolva med priser. Innan jultomten kommer med hårda paket, som vi alla hjälper honom med, kommer vi att få njuta av bilder från Island, detta land som så fascinerar oss. Island rör sig och man mäter på 70 stationer över ön alla jordbävningar och ev. vulkanutbrott.

Sedan önskar vi oss alla en GOD JUL!

På våra studieträffar ses vi på lokalen vid Korsvägen 11 vid Ortviken kl.19.00. Vi startar med en stenkvart, då vi kan visa våra fynd, en artikel eller annat av intresse. Vi lottar ut fina stenar för 5kr /lotten. Vi får fika som kvällens värd ordnar för 20kr. På våra utfärder samlas vi på Norrmalm för samåkning. 5kr/mil betalar passageraren lämpligen. Vi har fika eller matsäck med oss för magens och samvarons skull. Naturligtvis har vi skor och kläder lämpliga för uteliv. Du hittar oss på GeoNords hemsida. Där finns redogörelser, bilder och program från gångna tider också.

Kassören och Sällskapet vill gärna ha Din aktuella mailadress för att nå Dig vid ändring i programmet eller annan info. Kassören gör en sammanställning, som vi alla kan ladda ner från datorn, eller få hjälp att få. Lämna mailadressen till Lars-Olov eller annan i styrelsen!

Undringar kan framföras till

Sven tel 93095
Christer tel 31454
Carin tel 579328
Tomas tel 073-0821830©2001- GeoNord