1. BAKGRUND
2. SÄKERHET
3. BLI MEDLEM
4. SÖK
5. BJUD
6. VINN
7. TIPS
8. HJÄLP?
9. Tillbaka till Geonord
Att handla på internetauktioner
av J. Pingo Lindström
Copyright Pingo, 2002-2004. http://www.pingo.name/

NYTT FÖRORD, Juli 2004

Jag skrev den här lilla "läroboken" för två år sedan, och mycket har hänt sedan dess. T ex har den svenska siten Tradera blivit allt bättre, den amerikanska betalsiten PayPal (som jag skrev om i den här artikeln tidigare) allt sämre, och eBay har själva gått ifrån att vara en stor enskild marknadsplats till att vara en enorm börsintroducerad megaindustri.

Jag handlar sällan på eBay idag, främst på grund av att PayPal (ett företag som eBay köpt upp) är så extremt fientliga mot sina användare. De har mycket konstiga regler och jag kan inte rekomendera någon att använda sitt kreditkort med det betalsystemet. Främsta anledningen till detta är att PayPals regler går att du inte kan få tillbaka pengarna lika lätt som vid ett annat köp. Du kan helt glöma svenska konsumentregler om du använder PayPal, och PayPal tar inga som helst hänsyn till svensk lagstiftning (även fast de numer har en engelskbaserad, dvs EU-baserad, plattform för oss europeer).

Mer information om PayPals förvandling från perfekt betalsystem till grotesk bluffverksamhet hittar ni på siten http://www.PayPalSucks.com/

eBay är dock fortfarande en site där man kan hitta härliga ting. Tiden då man kunde finna rediga kap för lite stålar är kanske förbi, och den Europeiska avdelningen (även den baserad i England) tar t ex inte bort falska videofilmer (kopior), utan låter folk sälja rent illegala produkter. Den amerikanska delen av eBay (som finns på ebay.com) är dock fortfarande intressant. Varning dock alltså för eBay.co.uk och varning för att köpa VHS- och DVD-filmer om du inte är väldigt säker på vad det är du får. Kinesiska kopior på DVD-boxar för billiga penningar finns det gott om. De är dock av så bra kvalitet att det kanske bara är den moraliska faktorn som sätter stopp?

Den tyska eBay-siten (eBay.de) är riktigt intressant. Här kan man hitta mycket bra priser, och eftersom tyskarna inte använder PayPal i särskilt stor utsträckning, utan mest bankbetalningar, är denna del av PayPal ett hett tips. Frakten från Tyskland till Sverige, till skillnad från England till Sverige, är mycket låg, och man tjänar ofta på att handla från denna site. Här är det bara språket som kanske kommer ivägen, men om du istället får som jag, skolkade, på alla tyskalektionerna i skolan kanske du kan göra bättre fynd än mig.

Kort sagt:
eBay är fortfarande en källa för fynd, men passa er för PayPal.
Håll ett extra öga på auktionen och läs noga vad det är du egentligen bjuder på. Kanske är det idag viktigare än någonsin att vara noggrann. Det lönar sig i längden.

1. BAKGRUND

De flesta känner till att det idag på internet finns mängder av auktionssiter. På dessa platser bjuder man på en produkt, och efter en viss tid så får den som bjudit högst varan skickad hem till sig efter att betalningen är genomförd.

Enkelt, kan tyckas, men faktum är att det är rätt snårigt om man inte är datorvan. Nu förtiden finns det dessutom en ganska stor mängd auktionssiter, så det kan vara svårt att veta vilken man ska koncentrera sig på. Alla siterna har olika regler, så det kan lätt bli lite rörigt.

I den här artikeln kommer jag att koncentrera mig på världens största auktionssite, nämligen eBay.com! Det är en amerikansk site. Det kanske kan tyckas konstigt att jag skriver om en utländsk site för svenskar, men faktum är att det finns mycket mer att vinna än förlora på att handla utomlands istället för inom Sverige.

Aftonbladets nätupplaga hade i april 2002 en artikelserie om hur svårt det är att handla på auktioner och om hur man ska akta sig för att bli lurad. De hade även med ett par olika punkter man ska titta efter för att minimera risken.

AFTONBLADETS PUNKTER ÄR DOCK HELT FELAKTIGA!

Aftonbladet.se har uppenbarligen ingen koll på hur nätauktioner går till - och enligt mig är det mycket tveksam journalistik att gå ut med skräckpropaganda utan att veta fakta. Ett av deras steg beskrev exempelvis att man "inte skall skicka pengar i förskott". Detta är helt fel. Självklart skickar man pengar i förskott. Så har det gått till på eBay sedan tidernas begynnelse, och så kommer det alltid att gå till.

Andra felaktigheter var också i faggorna i Aftonbladets artikel, vilket är ledsamt. Jag ber därför svenska auktionsintresserade att inte ta för stor vikt på vad Aftonbladet häver ur sig, eftersom de inte har faktagranskat sin artikel. Jag däremot, har lång erfarenhet av eBay, och jag har här försökt beskriva eBay och dess positiva och negativa egenskaper så korrekt som möjligt.

I denna artikel går jag dessutom ENBART igenom eBay - världens största auktionssite som sagt. Aftonbladet nämnde inte ens eBay's existens. Jag förespråkar eBay av flera skäl. Några av dem är dessa:

1: Enkelheten.
Det är en mycket enkel site utan för mycket javascripts, java och annat elakt som brukar ställa till det för webbrowsers och slöa ner sidorna. eBay är enkelt gjord och snabb. Samma sak går inte att säga om svenska dito.
2: Mängden auktioner.
eBay har i särklass allra flest auktioner! Det går inte att komma ifrån att det finns miljoner och åter miljoner auktioner på eBay, medans det på de svenska dito finns högst ett par tusen. Inte ens Yahoo's auktionssite kommer i närheten!
3: Säkerheten.
eBay har hög säkerhet och är ett extremt seriöst drivet företag. Följer man eBay's råd och agerar korrekt är risken för bedrägerier minimal.
4. Priset.
Det säljs så mycket saker på eBay att priset alltid hålls på en rimlig nivå. När tvåhundra personer säljer samma CD-skiva är det större chans att få ett vrakpris, än när två personer säljer den på en svensk auktion.
5. Obskyritetsfaktorn.
eBay är ett obskyrt ställe. Helt klart! Alltså, om du aldrig varit där kan du inte ens föreställa dig vilka underliga saker som finns att köpa. Och då pratar jag inte ens om WEIRD-kategorin! eBay är varje samlares dröm - vad du än samlar på!

Observera att jag på dessa sidor INTE använder mig av eBay's affiliatefunktion - dvs., jag tjänar INTE pengar på folk som blir medlem hos eBay via dessa sidor! Denna artikel är skriven för att HJäLPA - inte för att tjäna pengar på (vilket alltså också är tvärt emot Aftonbladets skrämselartikel).

Nästa Sida >>>

Copyright Refuse and Unite, 2002-2004.
All Rights Reserved.